Här börjar biodlingssäsongen 2016

Det är ett av de mest spännande ögonblicken på biodlingssäsongen – när man åker ut första gången och kollar om samhällena har överlevt vintern. Det gjorde jag idag. Vi har redan haft ett par soliga dagar, så jag är säker på att bina redan har rensningsflugit..Mina första säsonger som biodlare var jag ute och pulsade i snön med nån värdelös hörlur för att höra om bina surrade. Det gör jag inte längre. Om bina har dött kan man inte göra nåt åt det. Lever dom är det förstås jättebra. Den enda nyttan man kan göra så här års är att tejpa igen hål om nån hackspett har gjort hål på en kupa. Här var det nån fågel som hade gjort ett halvhjärtat försök att ta sig in.

Sätter man örat mot kupan och knackar lite på den, så hör man tydlgt om det finns liv i den. Jag öppnar aldrig en kupa i mars. Bina flyger ut och blir kalla och tar sig inte hem igen. Tids nog får man se sina bin.

En sak jag gör är att fälla upp musskydden på alla bottnarna. Mössen flyttar inte in på våren och det blir så mycket enklare för bina att rensa ut alla vinterdöda bin. Jag känner också på alla kupor för att kolla att dom har rejält med vinterfoder kvar. Fodret ska fortfarande räcka åtminstone till mitten på maj. I april blommar ingenting som ger någon överkott på nektar och det kan vara kallt och regnigt i maj.

Om man hittar en kupa som har dåligt med foder, så har man gjort ett misstag redan i höstas. Antingen har man inte gett bina ordentligt med foder eller så har dom blivit rövade under invintringen utan att man har märkt det. Hursomhelst – är fodret på väg att ta slut och bina fortfarande lever, så måste dom få foder nu direkt och då ger man inte småskvättar utan åtminstone fyra kilo socker blandat 50/50 med vatten. Och nu är det superviktigt att andra samhällen inte kan komma åt fodret. Man måste minska ner flusteringången till ett par centimeter och se till att det inte finns några andra vägar in som djur eller bina själva har skapat.