Här kommer kaosfasen

Ni vet kanske hur det är – säsongen börjar i stilla mak och man har allting hyfsat under kontroll och vid ungefär den här tiden tenderar det att smyga sig in ett visst mått av kalabalik. Vädret vägrar att samarbeta. Räcker lådorna och ramarna? Drottningodlingen. Svärmar dom? Man får ha is i magen.

Vi är lite kort på ramar. Vi lämnade in ett jättelass med ramar för smältning och tvättning i november. November 2012 närmare bestämt. Jag blev lovad att få tillbaks dom senast sista januari i år, men när jag försökte få tag på leverantören, befann han sig utomlands. Hursomhelst köpte vi lite nya ramar som vi har gjort klara nu så det ordnar sig nog. Dessutom fick jag ett mail nyligen från ram-mannen, som tydligen återvänt från sin utlandsvistelse och påstod att han hade försökt ringa mig “tusentals gånger”. Jag ser ju vem som har ringt, så det hade jag nog märkt. Nice try, buddy. Ramarna ska tydligen vara klara. Jag tror det när jag ser det.

Anyway – det händer grejer. Jag kom in i mitt arbetsrum i morse och upptäckte att en av drottningarna i kläckskåpet hade krypit ur sin cell. Det är ett dygn för tidigt, så henne kan vi inte sälja. Någon har larvat (slarvat) om med en för stor larv.

Så här ser hon ut i alla fall. Jag får alltid lite stolta faderskänslor över nyfödda drottningar och säsongens första är ju speciell. Årets första drottning

Vi preppade Apideor hela förmiddan och åkte ut för att hämta bin till dom. Det började förstås regna när vi kom fram, för den där bigården har en kran för spöregn vid infarten. Jag har letat efter den utan framgång. Vi klev i alla fall ur bilen och det första vi såg var att det satt en svärm i ett träd. Precis vad vi var sugna på… Hem igen och hämta svärmlådan, som jag lyckligtvis reparerade i förrgår. Jag tog ingen bild på svärmen, för det regnade och jag blev lite sur, för det var en av våra avelskandidater som hade haft den dåliga smaken att svärma.

Svärmen fick vi i alla fall ner i svärmlådan och Apideorna är fyllda i väntan på resten av drottningarna i den här serien. Det börjar bli dags att göra allting i ordning för slungning. Börjar vi nu, slipper vi göra det i halvpanik natten innan det är dags. Vi föredrar att ligga steget före.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website