Ja, man blir ödmjuk

Jag har dragit mig för att skriva en uppdatering, för jag hade mest tråkiga saker att skriva om, men här kommer det i alla fall. Ha en näsduk i beredskap, för det är lite eländigt.

Vi odlar drottningar. Eller snarare – vi gör totalt misslyckade försök att odla drottningar. Vi har gjort dubbla serier vid tre tillfällen nu. Vi gör i ordning två öppna starters och i dom sätter vi in 26 larver i varje. Efter ett dygn flyttar vi upp larverna i spärrad skattlåda för slutmatning och cellbygge. När cellerna är täckta tar vi hem dom och har dom i ett kläckskåp tills dom kläcks och får gå ner i apideor.

Det är ganska mycket jobb med allt det här. Vi åker och lyfter och larvar om och blir stuckna och svettas. Men det är roligt och spännande. Man hoppas på en massa drottningceller och att se drottningarna kläckas i kläckskåpet är fantastiskt. Man vill ha lite utdelning för det här slitet, men i år har det varit helt hopplöst. Första omgången fick vi en cell från den ena serien plus sju från den andra. Andra omgången fick vi noll celler från den ena serien och en från den andra. I fredags hämtade vi resultatet från den tredje omgången. På väg dit sa jag att det vore kul om vi fick med oss åtminstone 20 celler. Det är ingen orimlig önskan från 26+26 larver. Men istället fick vi noll celler från den ena och en cell från den andra. Vi har alltså larvat om 6*26 larver (156 för er som inte huvudräknar) och dessa har resulterat i tio celler. Det är inte dåligt. Det är värdelöst.

I första omgången kläcktes sju av dom åtta cellerna. Idag hämtade jag hem Apideorna. I fyra av dom sju fanns ingen drottning. Det är inte dåligt. Det är totalt värdelöst.

Det jobbiga är att vi slarvar inte. Jag har gått biodlingsföretagarnas drottningodlingskurs och jag har läst böcker och på webben och vi följer scheman och instruktioner perfekt. Vi larvar om med larver i rätt storlek, vi har bra starters och vi gör rätt när vi sätter larverna i spärrad skattlåda. Om vi ska odla drottningar nästa sommar (känns inte som det nu, men idiot-entusiasten är tillbaks nästa sommar) så måste vi ha en annan och mer driftsäker process. Ska man hålla på så här, så kan man lika gärna strunta i det och köpa drottningar och koncentrera sig på honungsproduktion.

Jag har några idéer. Jag återkommer till det.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website