Slutskörd

Det är en annorlunda sommar. Normal skördar vi honung tre gånger på sommaren. I år skördar vi en gång och det är nu. Kuporna hade tre skattlådor som har suttit på sen början av maj och vi åkte dit dag ett och plockskattade (borstade av bina för hand) de översta två. Sen satte vi på en bitömmarbotten under den sista skattlådan. Bina höll sig lugna och fina. Ingen aggressivitet och inga tendenser till röveri.

Honungsskörd

Den här kupan är lite speciell. Vi experimenterar med fyra lådor som yngelrum. Observera att rammåttet är 3/4 Langstroth.

Dag två (idag) plockade vi av den sista skattlådan och tog hem spärrgaller och skattlådor. Vi inspekterade yngelrummen och satte i Apiguard, la på fodringstaken och satte på en biforhink.

Honungsskörd Äppelfabriken

Våra bottnar är byggda så att man kan minska ner flusteröppningen till ett par centimeter genom att skjuta in en trästav. Det är bra för att slippa röveri. Bina ar mycket lättare att försvara en liten öppning. Jag tror att röveri i samband med fodringen på hösten ligger bakom de flesta fallen där man hittar bina ihjälsvultna på våren.

Honungsskörd Äppelfabriken

Om två veckor får bina en ny Apiguardbricka och ytterligare en tredjedels hink Bifor. Sen är det semester till slutet av april

Allt är inte dåligt. Samhällena känns pigga och starka och vi har inga drottninglösa samhällen. Annars är det ju vanligt en sån här sommar att bina svärmar och inte riktigt orkar komma igång igen innan sommaren är över.

Foto: Mats Andersson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website