Svärmar bina – ring inte mig

Bisvärmar

Jag får några såna här samtal varje sommar. Dom börjar ofta -“du, det sitter en svärm i…”. I början av min biodlarkarriär slängde jag på mig biodlarkläderna och ryckte ut. Man kom dit och folk var lite skärrade och man fick hålla en liten föreläsning om bin och biodling och det drogs fram en stege och så stod man där i gassande sol och balanserade på en stege med biborsten i ena handen och svärmlådan i den andra. När man fått ner de flesta bina i lådan, parkerades den på marken så att alla bin luften skulle kunna krypa in i lådan och så man skulle veta att man fått med sig drottningen. -“Jag kommer tillbaks i kväll, och hämtar dom”. När man kom tillbaka var bina inte i lådan, utan dom satt i trädet igen, så man fick upp och klättra igen, med risk för liv och hälsa. Och så var det en ny uppsättning grannar på plats som ville ställa frågor om bin och biodling. Det kunde gå åt 6-8 timmar innan svärmen var infångad och på plats i en kupa, eller i värsta fall försvann den till skogs.

På väg hem från en sån där utryckning tänkte jag “vad håller jag på med?”. Jag hade offrat större delen av en fin sommardag för att fånga in en svärm som inte ens kom från mina kupor. En semesterdag. Mina barn hade varit och badat utan mig, för jag stod och vinglade på en stege bara för att nån tyckte att det måste jag ju ställa upp på – jag är ju biodlare. Vad hade hänt om jag hade ramlat ner?

Jag är ekonomisk med min tid. Tid är färskvara som aldrig kommer tillbaks. Idag skulle jag lätt kunna betala ett femsiffrigt belopp för att få vara på stranden en dag med mina barn när dom var sex och fyra år. Nu är dom 19 och 17 och jag får förstås inte följa med till stranden. Har man inte en egen agenda, blir man en del av nån annans agenda. Därför deklarerar jag redan i förväg: jag åker inte på svärmlarm. Jag arbetar proaktivt för att mina bin inte ska svärma, och jag lär gärna ut det jag har lärt mig om det. Jag har skrivit en artikel här om hur jag gör. Svärmar bina ändå så får dom göra det. Skulle jag råka på dom och dom sitter på ett sätt så att jag kommer åt dom utan att ta några risker, så har jag utrustning för att fånga in som och en plan för var jag ska göra av svärmen, det är alla biodlares skyldighet att klara av det, tycker jag. Och nej – jag lånar inte ut min svärmlåda, för den är väl använd och bräcklig och jag fruktar att varje gång jag använder den ska bli den sista.

Bin bor i naturen tillsammans med oss. Svärmning är binas naturliga sätt att föröka samhället. Bina i en svärm är fredliga och inget att vara rädd för. Tycker du ändå at du måste ha hjälp, så finns det bitillsyningsmän som har betalt för att göra såna här förrättningar. Kontaktuppgifter för bitillsyningsmännen på Mälaröarna hittar du här.

Och så var det getingarna

Som biodlare tycker folk också att man ska ställa upp och ta hand om getingbon. Jag har klättrat på väggar och krupit på vindar i 40-gradig värme för att leta upp och ta bort getingbon. Till skillnad från bisvärmen, så har getingarna ett bo att försvara, så man blir ofta stucken fastän man har skyddskläderna på sig.

Jag fick ett samtal en gång från en kvinna som hade ett barn i samma klass som min son: -“du måste komma. Det sitter en jättestor bivärm i våra grannars häck. Det är bin överallt. Barnen kan inte leka”. Jag packade mina grejer och åkte. I häcken satt ett litet getingbo där getingarna flög lojt och fredligt ut och in. Att barnen inte vågade vara ute och leka var förstås föräldrarnas förtjänst. Dom hade kunnat visa barnen hur dom skulle hålla lite avstånd till getingboet för att inte bli stuckna. Dom hade kunnat lära barnen lite om getingar och insekter och att vi lever i naturen tillsammans. Istället fick dom lära sig att om det finns djur man inte gillar, så kommer den gubbe i overall och dödar dom. Och lita på en sak: har man en gång ställt upp och tagit bort ett getingbo, så är man för evigt den man ringer för att få bort getingbon.

Har du getingbon som absolut måste tas bort – ring inte mig, ring Anticimex. Är du såpass nära vän att du har varit på födelsedagskalas hos mig kan du få ringa ;-).