Vad behöver man för att börja med biodling?

Genom åren har jag hjälp några biodlare att komma igång och kan kan faktiskt till och med minnas mina första somrar med bina. En fråga man får ibland är “vad behöver jag för att komma igång?”. Det ska jag berätta nu. För det första behöver du förstås en bikupa och bin. Man brukar ge nybörjare rådet att skaffa två samhällen, för det händer att bina dör under vintern och om det händer, finns chansen att åtminstone ett samhälle klarar sig så att man slipper börja om från början.

Du behöver skyddskläder. I början kan det räcka med en jacka med slöja, men en overall är alltid bättre. Med en overall slipper du risken att bina tar sig in runt midjan. Jag rekommenderar LP’s biodling, som finns på nätet och är seriösa, hjälpsamma och trevliga att ha att göra med. Dom säljer bland annat den här jackan och den här overallen. Snåla inte. En bra overall räcker gott och väl i 10-15 år om man sköter den och inte växer för mycket.

Handskar behöver du också. Dom ska ha långa manchetter som du drar över ärmarna på jackan/overallen.

En kupkniv behöver du också. Den använder man för att bryta isär kupans lådor, lyfta ramar, skrapa vax och en massa andra arbetsmoment. Faktum är att den är så viktig att jag tycker man kan köpa två på en gång. Slarvar man bort kupkniven blir det inte mycket arbete gjort.

Och så ska du ha en rökpust förstås. Den använder man till att blåsa rök på bina så att dom går undan och håller sig lugna och snälla. Köper du en bra rökpust, så räcker den livet ut och en generation till också. Bästa bränslet till rökpusten får du om du köper ett torvblock som du sågar upp i kuber på 7 cm ungefär. Torven ska vara tät. Du tänder med t.ex lite tändpapper. Ta alltid med en vattenflaska så att du kan släcka glöden när du har jobbat klart.

Och till sist ska du ha en biborste. Att kunna borsta bort bin utan att skada dom är viktigt ibland.

Jag har mina grejer i en verktygslåda som jag snickrade ihop själv. Det funkar lika bra att ha grejerna i en plasthink, åtminstone tills man glömmer att släcka rökpusten och den smälter igenom hinken.

Verktygslåda med biodlingsredskap

Foto: Mats Andersson

Har du de här grejerna klarar du arbetet i bigården ganska bra. Sen finns det förstås en massa andra prylar – en del bra att ha och andra helt värdelösa – med dom kan du köpa efterhand. Det absolut sämsta köpet jag nånsin gjort var en hörlur som man skulle använda för att lyssna på bina på vintern. Den hade plastslangar som man skulle stoppa i öronen för att höra bina. I vinterkylan blev slangarna så stela att det var helt omöjligt att ha dom i öronen och använda hörluren. Köp inte nåt sånt. På vintern lämnar man bina i fred.

Ska du skörda honung från bina, så behöver du förstås utrustning för det också. En slungare, avtäckningsgaffel och silar. Jag rekommenderar att du försöker få haka på nån etablerad biodlare och slunga med honom eller henne första året. Då kan du lära dig vad man behöver och hur grejerna fungerar. En slungare kan vara en ganska stor investering, så den vill du inte skaffa i onödan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website